Människans användande av smink har en flertusenårig historia som började redan före det sumeriska riket (existerade runt 5000 f.Kr.) och användes av både kvinnor som män. Arkeologer har funnit kosmetika i Egypten som är runt tio tusen år gammal. I det forntida Egypten trodde man att smink var ett skydd mot både ögoninfektioner och insekter. Det har idag visat sig att det forntida sminket faktiskt innehåller ämnen som skyddar både mot insekter och infektioner samt stärker immunförsvaret. Däremot exponerade man sin hud för metaller som idag anses farliga. Turkos ögonskugga tillverkades av koppar och bly och man målade med kol runt sina ögon. För läppstift användes ockra, ett jordpigment som existerar naturligt i jorden, blandat med vatten.

Kosmetika har som sagt använts av både kvinnor som män under flera tusen år, både som skydd och för att ge skönhet.

Det var i det forntida Assyrien och Egypten som smink började tillverkas i större mängder och det är häpnadsväckande hur lika dessa produkter är dagens moderna kosmetika. Arkeologer har funnit utsökta krukor där spår av salvor hittats. Man har även hittat paletter, skålar, skedar och mortelstötar som använts för sminktillverkning. Dar fanns vackra askar för ögonskugga och kolstift samt juvelbeprydda parfymburkar. Redan under forntiden använde man locktänger och kammar som hårredskap.

Modet i antika Rom var att vara så vit som möjligt och man använde tjocka lager av ett blyvitt puder på både ansikte, hals, barmen och armarna. Även håret skulle vara så vitt som möjligt. För att åstadkomma detta använde många starka blekmedel, vilket med rigoröst användande ofta skapade skallighet. Trots att sminkets historia var flera tusen år gammal och tidigare ganska färgglad, fortsatte det vita och bleka modet in i Europa under 1500- och 1600-talet. Ansiktet skulle vara helt vitt, vilket också bekräftade att personen var av hög börd och inte arbetade utomhus. Sminket bestod mestadels av en väldig massa puder som tragiskt nog innehöll både bly och arsenik. Följden blev förgiftning, svullet tandkött, förstörd hy och tänder som svartnade. Den svenska adelsdamen Eva de la Gardie (1724-1786) uppfann puder tillverkat av potatisstärkelse och blev den första kvinnan i Vetenskapsakademien.

Efter den franska revolutionen ansågs smink vara vulgärt på grund av adelns tidigare lyxliv. Skönhetsidealet under 1800-talet var att vara blek, smal och sjuklig, vilket många damer försökte uppnå genom användning av bly, arsenik och kvicksilver. Smink ansågs vara oanständigt ända fram till 1900-talet då Hollywoods filmstjärnor började använda smink. Företaget Maybelline skapades vid 1900-talets början genom att T L Williams blandade kol med vaselin för att färga sin lillasysters ögonfransar. Hennes namn var Maybel och namnet Maybelline skapades. Den första kakmascaran tillverkad av Maybelline såldes redan 1917. Under 1930-talet uppfann man i USA lösögonfransar. På den tiden tillverkades de av människohår och inte av plast som idag.