Genom historien har många skadliga substanser använts i smink. Skönhetsindustrin tillsätter konstant nya verksamma ämnen där en del via forskning visat sig vara potentiellt farliga. När så sker följer vanligtvis ett förbud av de farliga ämnena som i sin tur ersätts av nya substanser. Det finns idag mer än 15 000 råvaruingredienser i smink, varav konserveringsmedel är en av de vanligast förekommande ingredienserna eftersom makeup behöver hålla länge utan att bli förstörd av bakterier. Som konserveringsmedel har man använt sig av så kallade parabener. Detta har under de senaste årtiondena kritiserats efter larmrapporter som visat att en del av dessa parabener kan vara skadliga för miljön samt även påverka könshormoner.

Silikoner är ett ämne som används i exempelvis mascaror och krämer. Problemet är att silikoner inte bryts ner i avloppet och det är idag fortfarande okänt vilken effekt dessa kommer att ha på miljön. Det finns andra numera vanliga substanser i makeup där det också är okänt vilken påverkan de kan ha på oss och miljön, såsom exempelvis silver i smink samt nanopartiklar som exempelvis titandioxid.

Palmolja är en ingrediens i smink som på senare år blivit oerhört kontroversiellt på grund av att odling av oljepalmer orsakar skövling av regnskogen. Allt smink som tillverkas i Sverige eller importeras till Sverige måste idag anmälas till ett produktregister hos Läkemedelsverket.

Naturlig kosmetika med ingredienser såsom örter och vegetabiliska oljor växer stort i efterfrågan. Man försöker dessutom att i största möjliga mån undvika syntetiska ämnen samt konserveringsmedel. Det har på senare tid blivit mycket trendigt med olika sorters mineralpuder. Det här är ett smink som vanligtvis är fritt från kemikalier, oljor eller vax samt konserveringsmedel. Mineralpuder låter huden andas och kan även användas av personer med känslig hy.

Marknaden för kosmetiska skönhetsingrepp växer stadigt där injektioner av hyaluronsyra och botox är bland de mest förekommande. Samtidigt går utvecklingen stadigt framåt med bland annat läppglans som ger läppförstoringseffekt och sofistikerade föryngringskrämer.

Kan man tillverka sitt eget smink? Det är varken komplicerat eller svårt att tillverka sina egna sminkprodukter. Även om det finns en del recept på smink som kan vara lite mer avancerade. Det gäller att prova sig fram med texturer och färger och precis som med allt annat i livet ger övning skicklighet. Dessutom finns möjligheten att använda hälsosamma och naturliga råvaror för många olika makeupprodukter. En klar fördel är att du vet vad ditt smink är tillverkat av men framförallt är det både spännande och roligt.