När man använder smink behöver man ha kunskap om hur man ska använda de olika makeupprodukterna på rätt sätt. Det finns några vanliga misstag som man enkelt kan undvika. Viktigast är att se till att använda dina makeupprodukter i rätt ordning.

Håll inte för hårt i sminkborsten och undvik att hålla långt ner på skaftet. Resultatet blir vanligen en allt för hård makeup som är svår att fixa till. För att få ett jämnare och mjukare resultat bör man hålla längre ut på skaftet samt använda lätta rörelser som repeteras till man uppnår önskat resultat.

Använd inte vattenfast mascara dagligen. Baksidan är att det är svårare att rengöra och man riskerar att förlora en del ögonfransar i rengöringsprocessen. Använd istället vattenlöslig mascara dagligdags och spara den vattenfasta mascaran till när den behövs.

Det kanske vanligaste sminkmisstaget de allra flesta gör är att inte tvätta borstarna. Borstar behöver rengöras ett par gånger per månad eftersom de annars blir fulla med bakterier.

Ett annat vanligt misstag är att man använder en foundation med fel underton. De flesta väljer en foundation som färgmässigt passar den egna hudfärgen men det gäller att välja rätt underton. Vanligtvis är foundations märkta med cool, warm eller neutral. Den som har rosa hy bör välja cool, de med gulaktig hy bör välja warm och de som har både rosa och gulaktig hy bör välja neutral.

Tänk på i vilken ordning som sminket ska appliceras. Det finns en hel uppsjö av olika konsistenser att välja mellan, såsom flytande foundation, krämrouge och puderprodukter. Kom ihåg att puder kan appliceras ovanpå krämiga produkter men inte tvärtom. Tänk på att puder används som en finish när man gör en makeup och inte tvärtom.